Υγρά Νεα της πόλης μας.
Αλλάζει το κολυμβητήριο των Συκεών
Βαθιές ανάσες στους αθλητές του υγρού στίβου της Θεσσαλονίκης πρόκειται να δώσει το κολυμβητήριο των Συκεών, για το οποίο αποφασίστηκε η ανακατασκευή του, με την προσθήκη κερκίδων, στέγης και άλλων βοηθητικών χώρων.
Η μελέτη έχει ήδη δοθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εντός του 2006 θα δοθεί η έγκριση για την έναρξη των εργασιών.
http://www.sportime.gr/
?>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
DEMO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ...
Προσωπικά στοιχεία : ____________________________________
Ονοματεπώνυμο : ____________________________________e-mail : ____________________________________
Ημερ. Γέννησης : ____________________________________
Υψος/Βάρος : _ ___________________________________
Αθλητική Δραστηριότητα
1999 ~ 2004 :_____________________________________________________
2005 ~ 2006 :Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ Υδατοσφαίριση Τμήμα Υποδομών.
2006 ~ 2007 :Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ …………………….
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
- 2003-2004
κίτρινη Ζώνη στo Karate.....- 2000 ~ 2002 : Κολυμβητικό Τμήμα
2003 ~ 2005 :
2005 ~ 2006 : Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ Υδατοσφαίριση Τμήμα Υποδομών.
2005 ~ 2006 : Συμμετοχή στο πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης
με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ ΄΄κατηγορία΄΄ παίδων (1992>
με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ ΄΄κατηγορία νέων΄΄( 1990>
8η Θέση.
με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ κατηγορία εφήβων( 1988>
Συμμετοχή στο 1ο Διασυλλογικό πρωτάθλημα
Υδατοσφαίρισης με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ κατηγορία
νέων( 1990>
6η Θέση.
Συμμετοχή με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ στο Τουρνουά
Υδατοσφαίρισης στα πλαίσια του World League
2006 . Πισίνα Βοηθητικών εγκαταστάσεων Ολυμπιακού
κολυμβητηρίου Ο.Α.Κ.Α.
Καλοκαίρι 2006 . Συμμετοχή στο κλιμάκιο Μακεδονίας -Θράκης με
Ομοσπονδιακό προπονητή τον κο Τάσο Τσιγκάρη
(΄΄κατηγορία΄΄ παίδων (1991>
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ :
- Ποδηλατικός Γύρος Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος ΔΗΜΟΥ ..2004
- Σχολικοί Αγώνες Ποδοσφαίρου ..... ...
Ημιτελική φάση στους τέσσερις –4-του Ν. Θεσσαλονίκης
2004- Μαθητικοί Σκακιστικοί αγώνες 2003 Ν. Θεσσαλονίκης 6η Θέση.
- ________________________
Hobbies :
- Ποδόσφαιρο
- Καλαθοσφαίριση-BasketBall
- Πετοσφαίριση – Volleyball
- Διάβασμα Αθλητικών εφημερίδων
.>>>>>>>>>>>>>
Μπορείς να δεις ...To e-blog του Ανδρικού Τμήματος Της Υδατοσφαίρισης του Π.Α.Ο.Κ
κάνοντας ΄΄κλικ΄΄ στο παρακάτω link...
http://waterpolopaok.blogspot.com/
...................................................................
Αγαπητέ μικρέ Δημήτρη μας …
Σου ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ και γρήγορα κοντά μας , ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ
& ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.
Όλοι οι Συναθλητές σου.
..............................................................................
Για τους μικρούς και μεγάλους μας ... Φίλους και όχι μόνο ...
...................................................................................
Λίγα λόγια για το Water Polo
Το Water polo ή Υδατοσφαίριση ή Πόλο για τους Έλληνες, είναι το παλαιότερο ομαδικό σπορ στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.
Το άθλημα παίζεται σε 100 χώρες ανά τον κόσμο ενώ η προϊσταμένη του αρχή σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι η FINA, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η LEN και στην Ελλάδα η Κ.Ο.Ε. (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος).
Στην Ελλάδα, διοργανώθηκε για πρώτη φορά Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης το 1928 όπου πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, προέκυψαν πολλές δυσκολίες και ελλείψεις σε αγωνιστικούς χώρους. Παρόλα αυτά, το αγωνιστικό ενδιαφέρον δεν είχε περιοριστεί. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο Εθνικός Πειραιώς μονοπωλούσε τους τίτλους με μόνιμο αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν νέες ομάδες, όπως η Γλυφάδα η Βουλιαγμένη και τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός Πειραιώς που έβαλλαν τέλος στο μονοπώλιο του Εθνικού.
Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδος συμμετείχε δώδεκα φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες με σημαντικότερες διακρίσεις αυτή της Ατλάντα το 1996 (6η θέση) και Αθήνας το 2004 (4η θέση).
Το 2003 η Ελλάδα κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης ενώ το 2005 για πρώτη φορά κατέλαβε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ.
Παράλληλα με του Άνδρες από το 1985 διεξάγονται και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Γυναικών ενώ η Εθνική Γυναικών συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Το 2005 η Εθνική κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Υδατοσφαίρισης αποτέλεσε η ανάπτυξη των τμημάτων υποδομών των Ελληνικών σωματείων. Παράλληλα με τις επιτυχίες των Εθνικών Ομάδων Ανδρών και γυναικών σημαντικές ήταν και οι κατά καιρούς επιτυχίες των Εθνικών Ομάδων Νέων και Νεανίδων.
Πρώτη δημοσιευμένη εικονογράφηση Αμερικανικού αγώνα πόλο από τον Τ. De Thelstrup, στο Harper's Weekly Magazine, 28 Φεβρουαρίου 1891
Το Πόλο είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψη φυσικής προετοιμασίας αφού οι υδατοσφαιριστές ή πολίστες όπως τους λέμε στην Ελλάδα, αναγκάζονται να κολυμπούν σε κάθε αγώνα, επί μία ώρα, διανύοντας πλέον των 2 χιλιομέτρων.
Το Water polo είναι ένα ομαδικό άθλημα «επαφής» με κύρια χαρακτηριστικά την δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή. Η ικανότητα χειρισμού της μπάλας μαζί με την κολυμβητική ικανότητα είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία στην μορφή του αθλήματος σήμερα, και χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με την στατική μορφή του αθλήματος των προηγούμενων δεκαετιών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κάθε ομάδα αποτελείται από 13 παίκτες από τους οποίους οι 7 αγωνίζονται σε κάθε χρονική στιγμή (ένας από τους 7 είναι ο τερματοφύλακας και φορά κόκκινο σκουφάκι).
Οι παίκτες δεν μπορούν να πατούν στον βυθό της πισίνας ούτε να ακουμπούν στα πλαϊνά της, ενώ είναι υποχρεωμένοι με βάση τους κανονισμούς να πιάνουν την μπάλα με το 1 χέρι ενώ μόνο ο τερματοφύλακας μόνο δικαίωμα να πιάνει την μπάλα με τα 2 χέρια.
Ο τυπικός αθλητής του πόλο είναι αρκετά ψηλός, δυνατός, έχει αντοχή, ταχύτητα και καλή τεχνική κατάρτιση.
Το παιχνίδι διαρκεί 4 περιόδους των 8 λεπτών, ενώ ανάμεσα από την 1η - 2η και 3η - 4η περίοδο προβλέπονται διαλλείματα διάρκειας 2 λεπτών και ανάμεσα από 2η - 3η περίοδο διάλλειμα 5 λεπτών
2005(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
Αντικατάσταση παικτών επιτρέπεται μετά από επίτευξη τέρματος, στις ανάπαυλες μεταξύ περιόδων ενώ επιτρέπεται αντικατάσταση αποβληθέντων αθλητών, ή αντικατάσταση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του αγώνα με την προϋπόθεση ότι ο προς αντικατάσταση αθλητής κατευθύνεται πρώτα στην γωνία του αγωνιστικού χώρου (κοντά στον πάγκο της ομάδας των).
Κάθε ομάδα σε ένα αγώνα έχει την δυνατότητα να ζητά 2 time-outs διάρκειας 1 λεπτού. Τα time-out τα ζητά ο προπονητής της ομάδας από την γραμματεία και τους διαιτητές μόνο όταν η ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας. Εάν μια ομάδα ζητήσει time-out μετά από γκολ που δέχεται, τότε μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου μπορεί να παραταχθεί μπροστά στο αντίπαλο τέρμα χωρίς προηγουμένως να παραταχθεί στην σέντρα, όπως προβλέπεται μετά από γκολ.
(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)Όπως συμβαίνει και το basketball, χρησιμοποιούνται 2 ειδών χρονόμετρα κατά την διάρκεια των αγώνων.
Το ένα είναι ο Πίνακας του συνολικού χρόνου και του σκορ και το άλλο (αποτελείται από 2 ή 4 μικρά χρονόμετρα) που δείχνουν τα 30 sec (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009) δηλαδή των χρόνο που έχουν οι ομάδες κατοχή της μπάλας σε κάθε επίθεση.Κάθε περίοδος αρχίζει με τις ομάδες αντιμέτωπες στην γραμμή κάθε τέρματος.
Με το σφύριγμα του διαιτητή (ενός εκ των δύο που καλύπτουν κάθε αγώνα) ένας πολίστας από κάθε ομάδα κολυμπά γρήγορα προς την μέση του αγωνιστικού χώρου για την μπάλα.
Η ομάδα που έχει στην κατοχή της την μπάλα προχωρά προς το αντίπαλο τέρμα με τους αθλητές τη να κολυμπούν με ή χωρίς την μπάλα ή κάνοντας πάσες μεταξύ τους.
Στόχος κάθε ομάδας είναι να πετύχει τέρμα όταν η μπάλα μετά από σουτ περάσει εξ ολοκλήρου την γραμμή κάτω από το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος. Όταν μια ομάδα αμύνεται ο στόχος της είναι να μην επιτρέψει στην αντίπαλη ομάδα να σκοράρει.
Η φυσική επαφή είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση καθώς οι παίκτες κινούνται σε ζευγάρια στην περιοχή μπροστά από κάθε τέρμα.
Οι διαιτητές υποδεικνύουν τα φάουλ με την σφυρίχτρα, ενώ χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να εξηγήσουν το είδος της ποινής που υποδεικνύουν.
Αντίθετα με ότι συμβαίνει στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα που το παιχνίδι σταματά με το σφύριγμα του διαιτητή στο πόλο η κίνηση επιτρέπεται την στιγμή που ο διαιτητής σφυρίζει. Κατά την στιγμή αυτή το χρονόμετρο σταματά και έτσι έχουμε τον λεγόμενο «νεκρό χρόνο». Κατά συνέπεια η κίνηση σε «νεκρό χρόνο» όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται προκειμένου οι επιτιθέμενοι να κερδίσουν «αποβολές».
Οι παλιοί θυμούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, τον τελικό αγώνα μεταξύ Ουγγαρίας και Σοβιετικής Ένωσης, όπου για πολιτικούς λόγους οι αθλητές συνεπλάκησαν μέσα στην πισίνα, κάνοντας την πισίνα «κόκκινη» από το αίμα των αθλητών.
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια από τότε μπορεί κάποιος να θυμηθεί παρόμοια περιστατικά, πέρα από συνήθεις συμπλοκές μεταξύ των παικτών, σε όρια που δεν κάνουν το παιχνίδι (που από την φύση του είναι σκληρό) βίαιο και αντιαθλητικό.
Το Water Polo είναι συχνά ακατανόητο στους θεατές που το παρακολουθούν για πρώτη φορά.
Ο διαιτητής σφυρίζει συχνά και το παιχνίδι δεν σταματά ακόμα και όταν υπάρχει αποβολή ενός παίκτη.
Παρακάτω θα κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές έννοιες και να κάνουμε την εικόνα πιο κατανοητή.
Ο αγωνιστικός χώρος είναι 30 x 20 μέτρα, το βάθος της πισίνας τουλάχιστον 2 μέτρα.
Τα τέρματα έχουν διατάσεις 3.00 μήκος και 0.90 μέτρου ύψος.
Κάθε ομάδα αποτελείται από 7 παίκτες εκ των οποίων ένας είναι τερματοφύλακας και από 6 αναπληρωματικούς παίκτες. Η μπάλα ζυγίζει 450 γραμμάρια.
Για τις γυναίκες ο αγωνιστικός χώρος είναι 25 μέτρα. (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
Ο σκοπός του παιχνιδιού για τις ομάδες είναι να πετύχουν γκολ στο αντίπαλο τέρμα ή να αποσοβήσουν το γκολ στο δικό τους τέρμα.
Η μπάλα προωθείται με πάσες ή με κολύμπι των παικτών. Ο βασικός περιορισμός αφορά στο ότι οι παίκτες με εξαίρεση τους τερματοφύλακες δεν μπορούν να πιάσουν την μπάλα με τα δύο χέρια ή να κάνουν σουτ με την μπουνιά.
Όταν ένας αμυντικός αμύνεται μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων με τα 2 χέρια ψηλά ή όταν αποκρούει σουτ με τα 2 χέρια, η ομάδα του χρεώνεται με πέναλτυ.
Όταν η απόκρουση με τα δύο χέρια σημειώνεται έξω από την περιοχή των 5 μέτρων τότε ο παίκτης αποβάλλεται για 20''
(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
Κάθε αγώνας διαρκεί 4 περιόδους των 8 (για Διεθνείς Αγώνες) (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009) ή 9 λεπτών (για το Ελληνικό Πρωτάθλημα).
Η ομάδα που επιτίθεται έχει δυνατότητα να εκδηλώσει επίθεση σε 30'' δευτερόλεπτα καθαρού χρόνου
(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009), αλλιώς χάνει την κατοχή της μπάλας.
"Ειδικά χρονόμετρα" δείχνουν τα δευτερόλεπτα που υπολείπονται για την κατοχή της μπάλας.
Η γραμμή των 2 μέτρων από τα τέρματα, σημειώνεται με κόκκινο χρώμα, στο πλάι της πισίνας, και καθορίζει την περιοχή όπου η επιτιθέμενη ομάδα δεν μπορεί να εισχωρήσει εκτός αν προηγείται παίκτης με την μπάλα μέσα στα 2 μέτρα. (Αν ένας παίκτης προχωρήσει χωρίς μπάλα και ενώ συμπαίκτης του με μπάλα δεν ευρίσκεται πιο μπροστά μέσα στην γραμμή των 2 μέτρων, ο διαιτητής καταλογίζει οφσάιντ)
Προσοχή το οφσαίντ στο Πόλο είναι διαφορετικό από το οφσάιντ του Ποδοσφαίρου Η γραμμή των 5 μέτρων από τα τέρματα (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009), είναι μια ακόμα γραμμή που καθορίζεται από το κίτρινο χρώμα των σημαδιών ή των κώνων στο πλάι της πισίνας.
Όταν ένας επιτιθέμενος αθλητής, που έχει στην κατοχή του την μπάλα, αλλά δεν την κρατά στο χέρι κινείται, μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων μαρκάρεται από αντίπαλο αμυντικό την στιγμή που είναι σε θέση να σκοράρει τότε ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει πέναλτυ. Το πέναλτυ εκτελείται από οποιοδήποτε επιθετικό της ομάδας, από την γραμμή των 5 μέτρων, στο κέντρο του αντίπαλου τέρματος.
Ο επιθετικός στέκεται αντιμέτωπος με τον τερματοφύλακα και σε συνέχεια σήματος και σφυρίγματος από τον διαιτητή το εκτελεί. Οι αμυντικοί παίκτες δεν έχουν το δικαίωμα να παρενοχλήσουν τον αθλητή που εκτελεί το πέναλτυ.
Η γραμμή των 5 μέτρων καθορίζει την περιοχή έξω από την οποία ένας αθλητής που κερδίζει απλό φάουλ μπορεί να κάνει αν το επιθυμεί απευθείας σουτ προς το τέρμα χωρίς ωστόσο να κάνει πρώτα προσποίηση (μπορεί να κάνει σουτ με «την μία», όπως λέγεται)
(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
Η άσπρη γραμμή στην μέση του αγωνιστικού χώρου καθορίζει το κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Στην αρχή κάθε περιόδου στο ύψος της μεσαίας γραμμής ο διαιτητής αφήνει την μπάλα έτσι ώστε ένας αθλητής από κάθε ομάδα να κολυμπήσει γρήγορα για να την κερδίσει. Μετά από κάθε γκολ προκειμένου να αρχίσει εκ νέου το παιχνίδι οι ομάδες παρατάσσονται δεξιά αριστερά από την μεσαία γραμμή εκτός από την περίπτωση κατά την οποία ο προπονητής της ομάδας που δέχεται τέρμα, ζητήσει στην συνέχεια time-out.
Στην περίπτωση αυτή η ομάδα έχει δικαίωμα να παραταχθεί μπροστά από το αντίπαλο και όχι στην σέντρα. (Νέος κανονισμός FINA 2005-2008).
Τα φάουλ αποτελούν ένα από τα σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού. Οι ομάδες κάνουν μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αναγκάσουν τους αντιπάλους να υποπέσουν σε φάουλ.
Υπάρχουν 3 ειδών φάουλ:
Τα απλά φάουλ,
οι αποβολές και τα
πέναλτυ.
Απλά φάουλ δίνονται από τους διαιτητές όταν :
- " ένας αθλητής σπρώξει από τα πλαϊνά ή τον πυθμένα της πισίνας "
- ένας αθλητής πραγματοποιήσει εσφαλμένη ή πρόωρη εκκίνηση κατά την αρχή της περιόδου με σκοπό να πάρει την μπάλα."
- ένας αθλητής υποβοηθήσει συμπαίκτη του, σπρώχνοντας τον προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα θέσης."
- ένας αθλητής πετάξει την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου"
- ένας αθλητής χτυπήσει την μπάλα με γροθιά."
- Οι αθλητές εκτός από τους τερματοφύλακες πιάνουν την μπάλα με τα δύο χέρια"
- ο αθλητής με την μπάλα κάτω από πίεση την βουλιάξει κάτω από το νερό.
- " Όταν παρεμποδίζεται η κίνηση του παίκτη που δεν έχει στην κατοχή του την μπάλα, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης στους ώμους, την πλάτη ή τα πόδια του αντιπάλου.
- Κατοχή μπάλας εννοείται το κράτημα η σήκωμα της μπάλας από τον αντίπαλο και όχι το κολύμπι με την μπάλα μπροστά στο κεφάλι του.
- " Όταν σπρώχνεται ο αντίπαλος με τον αγκώνα, το κεφάλι ή το χέρι προκειμένου να επιτευχθεί πλεονέκτημα καλύτερης θέσης στην επίθεση.
- " Όταν η ομάδα δεν εκδηλώνει την επίθεση της στον διαθέσιμο χρόνο των 30 sec.
(Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)"
- Στα απλά φάουλ, η επιτιθέμενη ομάδα εκτελεί το φάουλ από το σημείο που σημειώθηκε το φάουλ ή από το σημείο που κατέληξε η μπάλα μετά το φάουλ εφόσον απομακρύνθηκε σε απόσταση αντίθετη από το τέρμα. Αν το φάουλ σημειωθεί μέσα από την γραμμή των 2 μέτρων τότε ο διαιτητής καλεί τον παίκτη να το εκτελέσει έξω από την γραμμή των 2 μέτρων. Κάθε αθλητής που εκτελεί φάουλ έχει 2 με 3 sec προκειμένου να το εκτελέσει, χωρίς ο αντίπαλος να έχει το δικαίωμα να τον παρεμποδίσει. Αν ο επιθετικός καθυστερήσει να εκτελέσει το φάουλ, ο διαιτητής μπορεί να σφυρίξει «καθυστέρηση» και να επιβάλλει την αλλαγή κατοχής της μπάλας δίνοντας την στην αντίπαλη ομάδα."
- Όταν ο τερματοφύλακας κολυμπά ή ακουμπά την μπάλα πέρα από την μεσαία γραμμή του αγωνιστικού χώρου."
- Στα απλά φάουλ ο διαιτητής σφυρίζει μια φορά.
- " Αν ο παίκτης που κερδίζει το φάουλ είναι επιθετικός, τότε κερδίζει ένα ελεύθερο άμεσο κτύπημα (έξω από την περιοχή των 5 μέτρων (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009) έχει δηλαδή δικαίωμα να σουτάρει με την μία χωρίς να παρεμποδιστεί από τον αντίπαλο).
- " Αν ο παίκτης που κερδίζει το φάουλ είναι αμυντικός τότε η μπάλα αλλάζει κατοχή και το φάουλ λέγεται «επιθετικό φάουλ».
- " Σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής δείχνει με το ένα χέρι τον αθλητή που κερδίζει το φάουλ ενώ με το άλλο την ομάδα που το κερδίζει (δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία ευρίσκεται η ομάδα).
- Βαριά φάουλ ή αλλιώς οι αποβολές δίνονται από τους διαιτητές όταν:
- " Ο αθλητής κλωτσήσει ή χτυπήσει σκόπιμα τον αντίπαλο ή όταν οι κινήσεις του καθιστούν το παιχνίδι επικίνδυνο
- " Όταν ένας αθλητής πετά νερό στο πρόσωπο αντιπάλου του.
- " Όταν παρεμποδίζεται ή σπρώχνεται ο αντίπαλος πριν από την εκτέλεση ενός απλού φάουλ, στην σέντρα μετά από γκολ, κατά την διάρκεια εκτέλεσης κόρνερ, ή πέναλτυ.
- " Όταν εκδηλώνεται αντιαθλητική συμπεριφορά είτε με την χρήση κακού λεξιλόγιου είτε με το επαναλαμβανόμενα βίαιο ή σκληρό τρόπο παιχνιδιού που αντιτίθεται στο πνεύμα των κανονισμών και αυξάνει τις πιθανότητες συμπλοκής μεταξύ των αντιπάλων.
- " Όταν πραγματοποιείται πράξη βιαιοπραγίας κατά αντιπάλου. Ο αθλητής που βιαιοπραγεί αποβάλλεται για το υπόλοιπο του αγώνα και δεν αντικαθίσταται από άλλον αθλητή.
- " Όταν εκδηλώνεται ανυπακοή ή ασέβεια προς τους διαιτητές, τον αλυτάρχη ή την γραμματεία του αγώνα.
- " Όταν ο αθλητής κρατά, βουλιάζει ή τραβά προς τα πίσω αντίπαλο που δεν έχει στην κατοχή του την μπάλα
- " Κατά την λανθασμένη είσοδο αθλητού στον αγωνιστικό χώρο μετά από την αποβολή. Ο αποβληθείς παίκτης θα πρέπει να μετακινηθεί προηγούμενα προς την περιοχή επανεισόδου, από το πλησιέστερο σημείο στο τέρμα της ομάδας του χωρίς να εξέλθει από το νερό και βέβαια χωρίς να παρεμποδίσει την ομαλή ροή του αγώνα.
- Σε λανθασμένη επανείσοδο αποβάλλεται εκ νέου για το υπόλοιπο του αγώνα και αντικαθίσταται από άλλο συμπαίκτη του ενώ σε περίπτωση λανθασμένης εισόδου καταλογίζεται πέναλτυ σε βάρος της ομάδας του αθλητή που έκανε το παράπτωμα. (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
- " Το παιχνίδι συνεχίζεται από την στιγμή που εκτελείται το φάουλ, ενώ ο παίκτης που έχει υποπέσει στο παράπτωμα αποβάλλεται για 20 sec.
- " Στις αποβολές ο διαιτητής σφυρίζει δύο φορές. Με την πρώτη ο διαιτητής υποδεικνύει τον αθλητή που υποπίπτει σε παράπτωμα και με την δεύτερη κάνει την κίνηση που υποδηλώνει την αποβολή του, δείχνοντας προς την περιοχή επανεισόδου του αθλητή." Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να υποπέσουν σε ΔΥΟ βαριά φάουλ (αποβολές ή πέναλτυ) κατά την διάρκεια ενός αγώνα ενώ με την 3ο βαρύ φάουλ χάνουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να αγωνίζονται και αντικαθίστανται από άλλο παίκτη της ομάδας των.
- Ο αποβληθείς παίκτης ή ο αντικαταστάτης του μπορούν να επανέλθουν στον αγωνιστικό χώρο :
" μετά την πάροδο 20 sec καθαρού χρόνου, και μετά από σήμα της γραμματείας που σηκώνει το σημαιάκι επανεισόδου, (με την προϋπόθεση ότι ο αποβληθείς παίκτης έχει φτάσει στο σημείο επανεισόδου)" Όταν σημειώνεται τέρμα- " Όταν η ομάδα του αποβληθέντα παίκτη κερδίσει την κατοχή της μπάλας.
- " Μετά την επίτευξη τέρματος ο αποβληθείς παίκτης μπορεί να μπει από οποιαδήποτε μεριά.
- " Αν δύο αντίπαλοι υποπέσουν ταυτόχρονα σε βαρύ φάουλ, τότε αποβάλλονται και οι δύο και ο διαιτητής δίνει την μπάλα στην ομάδα που είχε την κατοχή της πριν την υπόδειξη των ταυτόχρονων αποβολών
- (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009).
- Σε μια τέτοια περίπτωση αν αλλάξει κατοχή της μπάλας και οι δύο αποβληθέντες έχουν δικαίωμα επανεισόδου όταν συμπληρωθούν τα 20 sec της αποβολής, εκτός αν στο μεταξύ έχει σημειωθεί γκολ.
Πέναλτυ καταλογίζεται όταν :
" Ο αμυντικός κάνει φάουλ μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009) με στόχο να αποσοβήσει βέβαιο τέρμα αντιπάλου.- " Ο αμυντικός διαπράξει βιαιοπραγία μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων " Ο αποβληθείς παίκτης παρεμποδίζει σκόπιμα τον αγώνα
- " Ο αποβληθείς παίκτης ή ο αντικαταστάτης του εισέλθουν παράνομα στον αγωνιστικό χώρο. (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)"
- Όταν ο προπονητής που η ομάδα του δεν έχει κατοχή της μπάλας ζητήσει time out" Όταν ο τερματοφύλακας ή άλλος αμυνόμενος κατεβάσει το τέρμα προκειμένου να αποφύγει τέρμα.
- " Όταν αμυνόμενος αθλητής αμύνεται ή αποκρούει την μπάλα με τα δύο χέρια μέσα στην περιοχή των 5 μέτρων (Νέος κανονισμός FINA 2005-2009)
- " Όταν ο τερματοφύλακας βυθίσει την μπάλα κάτω από το νερό σε φάση διεκδίκησης με αντίπαλο.
http://www.pgss.gr/www/index.php?option=pgss&task=view&id=14939&Itemid=226
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου