3 Νοε 2006

...Παιδιά & Παιδεία ...

Στα σχολεία το 30% των ατυχημάτων σε παιδιά

Την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια στα σχολεία και για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την πρόληψη του παιδικού ατυχήματος μέσα από το παιχνίδι αναδεικνύουν στατιστικά στοιχεία που φέρνουν την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις σε ποσοστά ατυχημάτων παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το 21% - 30% των ατυχημάτων που καταγράφηκαν από νοσοκομεία της Ελλάδας - σε δύο ξεχωριστές χρονιές, το 1996 και το 2000 - διαπιστώθηκε ότι έγιναν στα σχολεία, τη στιγμή που το ανάλογο ποσοστό στην Πορτογαλία και την Αυστρία κυμαίνεται στο 9% και στο 1%, αντίστοιχα. Μόνο στη διάρκεια ενός έτους, σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής - από σύνολο 150 σε όλη τη χώρα - καταγράφηκαν 16.400 ατυχήματα σε παιδιά ηλικίας 1- 14 ετών. Από αυτά τα 2.700 ήταν κατάγματα, τα 600 εξαρθρήματα, τα 400 τραυματισμοί νεύρων και τα 21 ακρωτηριασμοί.
Τα στοιχεία αυτά, που καταγράφονται στο βιβλίο του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Παπαδόπουλου, με τίτλο «Περισσότερη ασφάλεια στα σχολεία», παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Παίζω ασφαλώς». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, με πρωτοβουλία των ομίλων Τιτάν και Παντεχνική, και με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μία τρίωρη διαδραστική εκδήλωση με θεατρική παράσταση, παντομίμα, ζωγραφική κ.α. με στόχο την ενημέρωση γονέων και παιδιών για ασφαλέστερο παιχνίδι και λιγότερα ατυχήματα. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 17.00, με ελεύθερη είσοδο.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η νοοτροπία πρόληψης και αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει παράδοση και παραδείγματα για την ασφάλεια», επεσήμανε ο καθηγητής. Το βιβλίο, που έχει διανεμηθεί στα σχολεία, περιλαμβάνει περιπτώσεις ατυχημάτων γύρω και μέσα στο σχολείο, σε παιδικές χαρές, σχολικές εκδρομές, στο σπίτι κ.α. και αναφέρεται στη φιλοσοφία και την πρακτική της πρόληψης των ατυχημάτων, αποτελώντας έναν χρήσιμο οδηγό για τους ενήλικες.

Οι βασικότερες ελλείψεις που οδηγούν σε ατυχήματα και συναντώνται στα ελληνικά σχολεία σήμερα είναι η μη ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών (δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση, σχολικός τροχονόμος κ.α.), η κακή συντήρηση των αθλητικών χώρων, η σύσταση του εδάφους (κίνδυνος πτώσης), τα εύθραυστα τζάμια, το ηλεκτρικό σύστημα και η πυρασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef για την Ελλάδα, για κάθε 100.000 τραυματισμούς παιδιών, ηλικίας έως 14 ετών, αντιστοιχούν 7,6 θάνατοι, με πρώτες αιτίες τα τροχαία, τους πνιγμούς, τις φωτιές και τις πτώσεις. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, 20.000 παιδιά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τέτοιους τραυματισμούς, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 12.000 θάνατοι!!!

Πηγή: Α.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

΄΄Join the energy'' Το μήνυμα της GreenPeace

Loading...

New Fly WaterPolo PAOK

New Fly WaterPolo PAOK